Glemt Passord?

Region vest

Historikk Region vest - 01.01.2004 – 01.03.2013

Innledning

Bakgrunn og formål

1. januar 2004 tok Staten over fylkeskommunens ansvar for barnevernet og familievernet.

Samtidig ble ansvaret for behandling av adopsjonssøknader overført fra Barne- ungdoms og familieforvaltningen (BUFA) til Statens Barne- og Familievern.

Fra 1. 7. 2004 etableres Barne- ungdoms- og familiedirektoratet som er en sammenslåing av Statens barnevern og familievern og BUFA.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er underlagt Barne- og familiedepartementet og inngår i Barne-, ungdoms- og familieetaten som i tillegg består av de 5 regionene og de statlige barneverninstitusjonene og familievernkontorene. Bufdir er overordnet regionene, som er overordnet institusjonene/familievernkontorene.

Bufetats arbeid bygger på Lov om barneverntjenester, Lov om familievernkontor og Lov om adopsjon. I tillegg bygger Bufetats virksomhet på strategidokumentet Rundskriv Q 19/2003 fra Barne- og familiedepartementet.

Egen organisasjon

Oversikt over egen organisasjon SFB (Statens barne- og familievern)

Organisasjonskart for arkivorganisering pr 1.1.2004.

Bufetat region vest omfatter fylkene Sogn og Fjordane, Rogaland og Hordaland.

Fra 2008 hadde Region vest 6 fagteam: i Bergen er det 2 fagteam, Stavanger har 2 fagteam , Haugesund (Fonna) har 1 og Førde (Sogn og Fjordane) har 1 fagteam.

Region vest har 22 statlige barne- og ungdomsinstitusjoner, 8 hjemmebaserte og polikliniske tiltak inklusiv 4 MST-team, derav 2 i Bergen, 1 i Stavanger og 1 i Haugesund.

I tillegg kommer 9 institusjoner med driftsavtale.

Region vest har i alt 9 fosterhjemstjenester- og tiltak.

Region vest har 12 familievernkontor, derav 6 statlige, mens 6 eies av kirkelige stiftelser med driftsavtale.

Region vest har hovedkontor i Bergen

Arkivtjenesten i region vest

Arkivtjenesten hadde ansvar for daglig dokumentforvaltning for regionkontoret. Arkivtjenesten har i tillegg hatt ansvar for utarbeidelse av regionale rutiner for arkivdrift samt gi opplæring, veiledning og bistand både internt på regionkontoret og eksternt på enhetene. Det var merkantilt ansatte som hadde ansvar for arkivering, kvalitetskontroll og journalføring ved fagteam, fosterhjemtjenestene og enheter. Arkivleder hadde et overordnet ansvar for hele regionen.

Ved organisatoriske endringer i regionen der noen enheter ble lagt ned, ble fysisk arkiv overlevert til Statsarkivet i Bergen. Klientmappene blir overlevert nærmeste Fagteam og Fagteamet hadde ansvaret for å levere videre til Statsarkivet.

Personalmappene pr. d.d. samles og arkiveres ved regionkontoret.

Historikk

Organisasjonskart for region vest fra 2004:

Fra starten 1.1.2004 har Bufetat region vest vært organisert i følgende 6 avdelinger i tillegg til regiondirektør og hans stab avdeling Fagteam/fosterhjem, Opplæring og kvalitet, Tiltak, Personal og administrasjon, Plan og økonomi og Familievern.

Fra 1.7.2004 ble Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet etablert. Det nye direktoratet innebar en sammenslåing av Statens barnevern og familievern-sentral enhet (SBF-s) og Barne-, ungdoms- og familieforvaltningen (BUFA).

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er underlagt Barne og familiedepartementet og inngår i Barne- ungdoms og familieetaten som i tillegg består av de fem regionene og de statlige barnevernsinstitusjonene og familievernkontorene.

Dette innebærer at direktoratet (Bufdir) er overordnet regionen, som er overordnet institusjonene/familievernkontorene.

Pr april 2005 er arbeidet med adopsjonssaker direkte underlagt regiondirektøren, altså i stab.

Sammenslåing av institusjoner og navneendringer ved institusjoner i region vest

August 2004: Løvstakken barnevernssenteret ble etablert ved at Kringsjå barnehjem og Bønesskogen barnehjem (Anna Jebsens Minde) ble slått sammen til et barnevernsenter.

Juni 2004: Sammenslåing av Breimyra barnehjem og Beredskapsheimane til 1 enhet, enheten fikk navnet: Barnevernsenteret i Åsane, med avdeling Beredskapshjem og avdeling Breimyra.

Mai 2005: Samorganisering av Sudmannske og Bergen Foreldre og barn senter til en organisasjon med navn: Bergen Barn og Foreldre Senter som har 2 underavdelinger,

avdeling Sudmannske og avdeling Bønes.

Mai 2005: Sammenslåing av tiltak til Familiesenteret i Stavanger, institusjonen Strømvik sin beredskapshjemavdeling , Mobilt ressursteam og Foreldre- og barnsenteret og eksternavdelingen ved Barnevernsenteret , alle disse vil inngå som en del av Familiesenteret i Stavanger.

Navneendring: Lindøysenteret til Stavanger Barnevernsenter.

Navneendring: Ginabakken til Haugesund Barnevernsenter.

Knutsatunet ressurssenter underlagt Fosterhjemstjenesten i Fonna.

Utom-prosjektet :

September 2005: Etablering av institusjonsprosjektet, senere Bergen Ungdomssenter

Steindal Gård og Ressurssenter blir nytt navn på Steindal gård som nå blir en avdeling tilknyttet Fosterhjemstjenesten i Stavanger .

Stavanger Barnevernsenter med avdelingene Lindøy, Sentrum og Våland blir det nye navnet på institusjonen som er sammenslåing av institusjonene Lindøysenteret og Oppveksthjemmene Villa Rød og Villa Hvit.

Stavanger Akuttsenter Ungdom med avdelingene Madla, Randaberg og Røyneberg blir navnet på institusjonen som tidligere het Barnevernsenteret, etter endring av målgruppen og omlegging/ tilpassing til statlig drift av barneverninstitusjon.

Sandnes Barnevernsenter blir nytt navn på den statlige institusjonen når Minde barnehjem går fra privat virksomhet til å bli statlig. 

En del barneverntiltak har skiftet navn fra 1.1.2009. Det er følgende tiltak:

 

Gammelt navn

Nytt navn

Rødstokken Barne-og ungdomsheim

Sogn Barne-og ungdomssenter

Bregnetunet Barne-og ungdomsheim

Sunnfjord Barne-og ungdomssenter

Meltunet Barne-og ungdomsheim

Nordfjord Barne-og ungdomssenter

Blåklokka foreldre og barn senter

Sogn og Fjordane Barn og foreldresenter

EM-tiltaket Bergen

Senter for minoritetsungdom

Kasa

Kasa Ungdomssenter

Bergen Skjoldvegen barnehjem

Skjoldvegen Barnevernsenter

Øvsttunsenteret

 Bjørgvin Ungdomssenter

Ginabakken

Haugesund Barnevernsenter

Skåland Ungdomsbase

Skåland Undomssenter

   

Organisasjonskart region vest desember 2004.

Omorganisering av regionkontor

Da Staten overtok ansvaret for barnevern og familievern i 2004 ble alle de fem nyopprettede regionkontorene organisert ut fra samme organisasjonsmodell.

Mens omstilling i region vest i hovedsak har dreid seg om enhetene ute har det ikke vært gjort noen store endringer i struktur ved regionkontoret siden etableringen i 2004.

2009

Driftssituasjonen i Region vest

Hovedutfordringen til Region vest er at det er langt flere barn som får tilbud i og gjennom det statlige barnevernet enn ellers i landet. Det er også slik at oppholdstiden i statlige og private tiltak er lenger i regionen enn i landet for øvrig. Region vest hadde vært i balanse hvis vi hadde oppnådd en betydelig reduksjon i antall barn i tiltak og en vesentlig kortere oppholdstid. En slik forbedring vil være i tråd med faglige føringer.

Utfordringene er ikke de samme i alle områdene, og regionledelsen har identifisert følgende innsatsområder:

Sogn og Fjordane: Styrke kartleggingsarbeidet og bistå kommunene i utvikling av kommunale hjelpetiltak.

Bergen: Redusere antall akuttplasseringer, øke tilbudet av forskningsbaserte hjelpetiltak, rekruttere flere fosterhjem.

Fonna: Sikre riktig tiltaksvalg for det enkelte barn, rekruttere flere fosterhjem.

Stavanger: Utvikle institusjonstilbudet i tråd med dagens behov, videreutvikle fosterhjemsarbeidet.

2010

Organisasjonsjusteringer på regionkontoret

Regionledelsen har gjort noen endringer i rapporteringslinjene. Områdelederne, som tidligere rapporterte til barnevernsdirektøren, skal nå rapportere direkte til regiondirektør. Kvalitetsavdelingen blir en del av barnevernsavdelingen, og blir ledet av avdelingsdirektør Nina Bolstad.

Omstillingsprosjektet vil ha en tidshorisont fram mot 2012.

Bergen barn- og familiesenter (Sudmannske)

Avdeling Bønes ved Bergen barn- og familiesenter er nå avvikla. Senteret favner etter dette om avdelingene Sudmannske og Årstad. Vedtakene gjaldt endring av drift.

Ny avdeling for hjelpetiltak i heimen

Bergen barn- og foreldresenter opnar 4. januar 2010 ei ny avdeling for hjelpetiltak i heimen i lokala til Årstad familiesenter og endrar samstundes namn til Bergen barn- og familiesenter.

Årstad Familiesenter og Bergen Familiesenter Sør er under avvikling som følgje av at samarbeidsavtalen med Bergen kommune er sagt opp frå årsskiftet.

Det nye Bergen barn- og familiesenter inneber ei riktigare arbeidsdeling mellom kommune og stat og gjev eit tilbod i tråd med målsetjinga om eit kunnskapsbasert barnevern. Avdelinga på Årstad skal tilby ulike metodar for foreldreretteiing, sosial ferdigheitstrening (ART) og eit krisetilbodet for å hindra akuttplassering av barn.

Bergen barn- og familliesenter vil i tillegg femna om avdeling for barn og foreldre, som i løpet av 2010 vil verta samla i Sudmannske sine lokale på Søreide. Målgruppa til avdelinga vil vera barn av foreldre med rusproblem, psykisk sjuke, umodne og gravide. I avdelinga sitt tilbod inngår også kriseplassar for barn og foreldre.

Den endelege versjonen av Sluttrapporten frå arbeidsgruppa var ferdig 26.mars 2008. Rapporten er på 45 sider, og i tillegg kjem 39 sider med vedlegg. Kapittel 5 i rapporten gjer greie for den nye organiseringa og oppgåvefordelinga i regionkontoret.

Bergen Akuttsenter – Barn

8 institusjonsplasser for barn ved Bergen akuttsenter barn avvikles i 2010, 4 (5) institusjonsplasser opprettholdes inntil videre.

Fosterhjemstjenesten i Bergen og Ungdomsfamiliene og Vertsfamiliane i Bergen, slås sammen til en enhet for å møte de fremtidige utfordringene og for å sikre måloppnåelse.

Vertsfamilietiltaket reduseres fra 24 til 12 familier. Støttefunksjoner knyttet til tiltaket reduseres tilsvarende.

Sammenslåing av de 2 fagteamene (fagteam Nord og Fagteam Syd ) i Bergen til 1 fagteam med navn Fagteam Bergen.

Oversikt over vedtak i omstillingsprosjektet

Delprosjekt Bergen:

Bergen barn- og foreldresenter

Vedtaket i denne saken ble gjort i ledergruppen (12.10.2009) før omstillingsprosjektet ble iverksatt.

Vedtak:

Bergen barn- og foreldresenter og nytt familiesenter blir slått sammen og utgjør et senter med felles ledelse. Nytt navn er Bergen barn- og familiesenter.

Det blir opprettholdt 9 institusjonsplasser med en målgruppe som ivaretar barn og foreldre med rusproblematikk, psykiske vansker, kognitive begrensninger, samt

umodne foreldre og gravide.

De 9 institusjonsplassene blir lokalisert på avd. Sudmanske på Bergen barn og familiesenter.

Avdeling Bønes ved Bergen barn og foreldresenter blir faset ut innen 1.10.10.

Det blir utredet og opprettet 3 støttefamilier som kan ta imot barn og foreldre.

Bergen Akuttsenter – Ungdom og Bergen Akuttsenter - Barn

· Opprettelse av beredskapshjem organisert som del av Ungdomsfamiliene

· Avvikle Avdeling Paradis

· Avvikle Avdeling Nordås

· Gjenåpne Avdeling Klokkarlia. Videre drift av Klokkarlia vil bli vurdert.

8 institusjonsplasser for barn ved Bergen akuttsenter barn avvikles i 2010, 4 (5) institusjonsplasser opprettholdes inntil videre.

Omorganisering av Fostehjemtjenesten og Ungdom og vertsfamiliene

Reduksjon av vertsfamiliene

Vertsfamilietiltaket reduseres fra 24 til 12 familier. Støttefunksjoner knyttet til tiltaket reduseres tilsvarende.

Delprosjekt Stavanger:

Nedlegging av sengeplassene på Steindal Gård Ressurssenter - Stavanger

Regionledelsen vedtar å legge ned sengeplasser på Steindal Gård Ressurssenter.

Omstilling Stavanger Barnevernsenter

Stavanger barnevernsenter skal organiseres med fire avdelinger. I tillegg blir det en enhet med familiehjem som legges i stab. Dette er en midlertidig løsning som vil bli evaluert innen

30.6.2011. Det vises videre til at bemanningsplan kan bli endret som følge av bemanningsprosjekt

Fosterhjem tilknyttet institusjonen etableres som en prøveordning. Ordningen vil bli evaluert innen 30.6.2011.

Delprosjekt Fonna:

 

Oppsigelse avtale Fonna

Som et resultat av Bufetat, region vest sin dreining mot å sikre beredskapshjem for barn vil vi avvikle akuttplasser for barn under 12 år.

Følgende vedtak ble truffet i styringsgruppen 24.2.2010:

1. Bufetat v/ Bufdir sier opp avtalen med Kirkens Sosialtjeneste vedrørende 6 kortidsplasser ved Solstrand Barnevernsenter pr. 1.3.2010. Dette gir planlagt

avvikling 1.7.2010.

2. Det forutsettes at avviklingen av plassene skjer på en god måte som gjør at barn ikke må flytte fra Solstrand Barnevernsenter som følge av avviklingsvedtaket.

3. Region vest vil ha en kapasitet knyttet til akutt institusjonsplasser for barn.

Omdisponering Haugesund Barnevernsenter

Vedtak i styringsgruppen 4.11.10:

1. Regiondirektøren vedtar en omdisponering av ressurser ved Haugesund Barnevernsenter, i tråd med det som fremgår av saksframlegget. Omdisponeringen er forventet å gi ett faglig

kvalitativt bedre tilbud til barna/ungdommene ved HBS innenfor gitt økonomisk ramme.

2. Det statlige institusjonstilbudet i Fonna området bygges ut, i tråd med føringer gitt tidligere vedtak. Ledelsen i området Fonna legger fram en sak til regiondirektør med en plan for oppbygging og dimensjonering av det statlige institusjonstilbudet i området.

3. Saken behandles videre i prosjektstyringsgruppen og ellers i tråd med bestemmelser gitt i avtaleverket og i henhold til regionens omstillingspolitikk.

Delprosjekt Bemanning:

 

Organisering av ledelse

Ledelsesstrukturen innebærer at det er prinsipielt sett blir færre ledernivåer. Generelt skal det være leder og avdelingsleder i enhetene, men ikke nestleder.

2. Følgende lederroller skal være gjeldende

1. Leder

2. Avdelingsleder

3. Omfang av ledelsesfunksjoner skal bygge på følgende kriterier

1. Antall avdelinger

2. Antall ansatte/ oppdragstakere

3. Polikliniske plasser

4. Fosterhjemplasser- kommunale

5. Institusjonsplasser/ statlige fosterhjem

4. Det gjøres en gjennomgang av enheter med bakgrunn i overordnede føringer innen 1.10.2010. Omstilling av personale som i dag innehar nestlederverv skal skje ihht

regionens omstillingspolitikk.

5. Styringsgruppen forutsetter at det gjøres en gjennomgang av de funksjonene som blir berørt m.h.t. fremtidig oppgavedeling.

 

Prinsippvedtak psykologer

Styringsgruppen gjorde 4.11.2010 følgende prinsippvedtak:

Ledergruppen viser til den grundige gjennomgangen av oppgavene og rollene til psykologene i regionen og anbefaler at det etableres en ordning med psykologteam i

alle fagteam med oppgaver som beskrevet i rapporten. Unntak Sogn og Fjordane hvor det kun vil være en psykolog.

Det dedikeres psykologressurser til alle enheter. Psykologene rapporterer til utvalgte enhetsledere. Disse enhetslederne har ansvar for å avgi ressurser til andre enheter

Organisasjonskart for region vest 2010:

Organisering av familievernet 2010

Familievernet i Region vest er i gang med å vurdere dagens organisering, opp i mot fremtidige behov.

- Målet med prosessen som vi har satt i gang er å sikre et likeverdig tjenestetilbud til brukerne, med høy kvalitet på det faglige arbeidet og en effektiv ressursutnyttelse, forteller avdelingsdirektør Renu Aneja.

Familievernet har ikke gjennomgått noen organisatoriske endringer av betydning i den senere tid, heller ikke i forbindelse med at staten ved Bufetat i 2004 overtok ansvaret for tjenesten etter fylkeskommunene.

- Begrunnelsen for å tenke nytt omkring familievernet sin organisering, bunner i de utfordringer dagens organisering gir. Familievernet må være organisert slik at brukerne har tilgang til en likeverdig tjeneste, uavhengig av hvor de bor i regionen, forteller Renu Aneja.

Det er opprettet en regional arbeidsgruppe som skal arbeide videre med forslag til fremtidig organisering og dimensjonering av familievernet i region vest. De seks statlige og de seks kirkelige kontorene inngår i prosjektet, og bidrar til å skape et felles bilde av det fremtidige familievernet i region vest, uavhengig av eierskap.

Arbeidet skal bygge på nasjonale føringer og høringer, gjeldende stortingsproposisjon, rokkanrapporten og tidligere brukerundersøkelser.

EMA - Enslige mindreårige asylsøkere 2010

Regionen har fra 2010 fått et særskilt ansvar i forhold til arbeid med enslige mindreårige asylsøkere. I samarbeid med IMDI skal regionen arbeide for å legge til rette for bosetting av enslige mindreårige asylsøkere. Regionkontoret har også et selvstendig saksansvar ifht den enkelte enslige mindreårige asylsøker som er aktuell for bosetting innenfor regionen.

Bergen Senter for minoritetsungdom

Kommunene tok formelt over ansvaret for institusjonen 27.januar.

Bufetat region Vest bekrefter at avtalen om overdragelse av Bergen Senter for minoritetsungdom( ihht avtale) fra Bufetat region Vest til Bergen Kommune iverksettes fra 1.1.11.

Stavanger Barnevernsenter sin administrasjon flytta inn i Statens Hus i Lagårdsvei 44.

2011

Ungdomsfamiliane og vertsfamiliane lagt under Fosterhjemstjenesten i Bergen.

Bergen Akutt barn avviklet /lagt ned / blir del av tiltaket Bergen akutt ungdom – juli 2011.

15.06.2011: Bergen Akutt Barn og Bergen Akuttsenter - Ungdom blir slått sammen og får navnet Bergen Akuttsenter.

Bergen Akuttsenter med avdelingene Bønes, Klokkarlia og Kalfaret .

_______________________________________________________________________________________

Kvalitetsutviklingsprogrammet - mål og videre prosess

Fra 19 forskjellige fylkeskommunale barnevern- og familievernmyndigheter i 2004 til 5 regioner i Bufetat. Fra 5 ulike regioner til 1 etat. Nå staker vi ut utviklingskursen for etaten – kvalitetsutviklingsprogrammet skal bidra til at vi i Bufetat gir et likeverdig tilbud av riktig kvalitet til alle barn, unge og familier i Norge.

Konsekvensvurderingsarbeidet i regionene

I juli fikk regionene i oppdrag å vurdere prinsipper for Bufetats tjenester og å se på hvordan prinsippene ivaretas i to alternative modeller for tjenestetilbudet. I tillegg skal regionene vurdere konsekvenser av innføring av de alternative tjenstemodellene – på et overordnet nivå. Regionene er nå, etter sommerferien, godt i gang med dette arbeidet som har frist 15. september. Underveis i prosessen holdes ukentlige Underveis i prosessen holdes ukentlige erfaringsutvekslings- og avklaringsmøter mellom regionene og direktoratet. Tjenestemannsorganisasjonene vil også gi sine uttalelser basert på oppdraget regionene har fått.

Hva skjer når konsekvensvurderingen er ferdig?

Regionene leverer sine vurderinger til direktoratet 15. september. Det er lagt opp til en prosess de påfølgende to ukene der direktoratet sammenstiller materialet og utarbeider en anbefaling om valg av modell, i samarbeid med regionene og tillitsvalgte. Torsdag 13. oktober skal direktørmøtet enes om en felles retning for Bufetat – en enhetlig modell for tjenester av god kvalitet. Modellen vil gi premissene for det videre omstillings- og kvalitetshevingsarbeidet i etaten. De videre konkretiseringene og detaljeringene av endringene som vil skje vil foregå i flere faser i etterkant av direktørmøtet i oktober. Forutsetningene for hvordan endringsarbeidet skal gjennomføres vil utarbeides på sentralt hold, mens det faktiske implementeringsarbeidet vil skje ute i den enkelte region.

Omstillingsprosjektet

Målet med omstillingsprosjektet var å tilpassa aktivitetsnivået til dei økonomiske rammene i perioden fram mot 2012. Arbeidet var organisert gjennom sju delprosjekt, tre galdt områda Bergen, Fonna og Stavanger og dei fire andre kunnskap, leiing, bemanning og fosterheimar. I kom eit fellesprosjekt for områda om Inntak og tiltaksvalg.

Organisering av familievernet

Det er opprettet en regional arbeidsgruppe som skal arbeide videre med forslag til fremtidig organisering og dimensjonering av familievernet i region vest. De seks statlige og de seks kirkelige kontorene inngår i prosjektet, og bidrar til å skape et felles bilde av det fremtidige familievernet i region vest, uavhengig av eierskap.

Arbeidet skal bygge på nasjonale føringer og høringer, gjeldende stortingsproposisjon, rokkanrapporten og tidligere brukerundersøkelser.

Fremtidig organisering av familievernet i region vest – forslag til organisering basert på høringsuttalelsene 

Ledergruppa sitt vedtak:

Det opprettes i løpet av høsten 2010 et nytt statlig familievernkontor beliggende på Bryne.

Det etableres et foreldre og barn senter i hht fremlagte modell med en døgnplass i leilighet, en døgnplass i støttefamilie, en akuttplass i beredskapshjem, samt 5 plasser i egen bolig for en prosjektperiode på 2 år fra den 01.09.2012. Etableringen innenfor budsjett forutsetter omstilling av personalet ved hjemmebasert avdeling.

2012

Det inngås en samarbeidsavtale for 2 år fra 1.9.2012 med Helse Stavanger, barne og ungdomspsykiatrisk avdeling jf vedlagt samarbeidsavtale.

 

Ny organisering av administrative støttefunksjoner i Bufetat

BSA opprettes 1.1.2013.

Prosjekt dokumentsentrene vil fra nyttår inngå i BSA i sin helhet. Prosjektet er nå tilpasset intern organisering i 3 seksjoner slik:

  • Dokumentforvaltning Oslo (hovedansvar for saksarkiv)
  • Dokumentforvaltning Kongsberg (hovedansvar for klientsak barnevern)
  • Dokumentforvaltning Trondheim (hovedansvar for fosterhjem, EMA og klientsak familievern)

Vi etablerer i disse dager et dokumentmottak i Avdeling for brukertjenester. Målet er at vi fra 1. mars skal ha fullelektronisk arkiv, og at vi fra samme dato vil motta all ekstern post til vårt nye dokumentmottak i Tønsberg.

MST-team i Bergen

Mst-team i Bergen reduseres fra 3 team til 2 team, jfr. brev fra Barne-likestilling- og inkluderingsdepartementet til region vest av 18.2.2013.